Минерален басейн – Хотел ПРЕСЛАВ

Кристално чиста топла минерална вода и неповторима гледка към родопския балкан. Релаксирай в топлия минерален басейн на Хотел ПРЕСЛАВ – гр. Велинград.

  • ...

Топла минерална вода

Минералната вода на Велинград е известна далеч извън пределите на България. Благоприятното въздействие на водата и нейните лечебни свойства са познати от хилядолетия. Още древните траки, които населявали Чепинската долина през 5 век преди новата ера, а след това и римляните са използвали минералната вода на Велинград. Римската войска е пращала ранените си войници да се възстановяват по тези места.

В нашия басейн използваме минералната вода от находище “Велинград-Чепино”. Изворите в Чепино са с температура от 40-45oC и са с най-голям дебит. Оптималната темература на извора благоприятства използването на 100% минерална вода за лечебни процедури без да е необходимо разреждането и със студена вода (когато се ползва минерална вода с по-висока температура се налага смесването и със студена вода, която обикновено не е минерална, за да се достигне комфортна температурна зона и това намалява лечебните свойства на минералната вода).

Велинград е на първо място в България по изобилие и разнообразие на минерални води. Тук са най-богатите хидротермални находища в страната. Термалните извори са място за възстановяване на тялото и духа. Минералната вода е полезна, както за здравето, така и за красотата и е извор на емоционална топлина и чисто удоволствие.

Mineralna-voda-Velingrad-Preslav

Лечебно-профилактични свойства на водата

При използване за питейно балнеолечение и балнеопрофилактика минералната вода на Велинград е изследвана и е клинично доказано благоприятното и въздействие при следните заболявания: бъбречно-урологични, като например бъбречно-каменна болест, жлъчно-чернодробни, стомашно-чревни, като например хронични гастрити и язвена болест, ентероколити, обменно-ендокринни (подагра, диабет); остеопороза от различен произход; хронични професионални интоксикации и при лица експонирани на вредни за здравето вещества. Нашата вода може да се използва и за профилактика срещу кариес и възрастова остеопороза.